• Переглядів: 1169

Сучасний ринок пропонує покупцеві велику кількість насіння найрізноманітніших культур і сортів. При покупці варто віддати перевагу фірмам, які не тільки гарантують чистосортною і якість насіння, а й виконують спеціальну їх обробку. Застосовувані для неї препарати прискорюють проростання і сприяють подальшому зростанню, захищають від хвороб і шкідників.

Якщо ви використовуєте необроблені покупні насіння або зібрані у власному саду, потрібна їх передпосівна обробка. Наскільки воно є обов'язковим, судіть самі, а зараз давайте розглянемо прийоми передпосівної підготовки насіння, які найчастіше застосовують у домашніх умовах.

Калібрування

Проводиться для визначення якості насіння. Для цього їх занурюють у водний 3-5% розчин кухонної солі або в воду на 5 хвилин, енергійно перемішують і 3-5 хвилин відстоюють. Розчин з спливли насінням зливають, а осіли на дно посудини добре промивають в проточній воді і підсушують в тіні або на протязі, але не на сонці і не біля батареї опалення.

Калібрування насіння овочів

Дрібносем'яні культури можна розсортувати за допомогою пластмасової наелектризованої палички. Для цього потрібно розсипати насіння тонким шаром на аркуші паперу і паличкою, натертої суконної тканиною, провести над ними на висоті 1-2 см. До паличці притягуються порожні і невиконані насіння.

Знезараження (протруювання)

Запобігає розвитку різних захворювань рослин і може бути гідротермічним або хімічним.

Хімічне протруювання виконують сухим (наносять порошкоподібні пестициди на поверхню насіння) і напівсухим (змочують насіння водою, а потім опудривают пестицидами) способом. Одним з речовин для хімічного знезараження насіння є ТМТД в кількості 3-8 г на 1 кг насіння. У домашніх умовах легше застосувати 0,5-1% розчин перманганату калію, питної соди (5 г на 1 л води) з витримкою 20 хвилин; 10% розчин перекису водню, попередньо нагрітий до +38 ... + 45 ° С з витримкою 7-8 хвилин.

Гідротермічної знезараження - це чергування обробки насіння гарячої, а потім холодною водою. Температуру гарячої води при цьому підтримують в межах +48 ... + 53 С, час обробки 15-20 хвилин.

Стратифікація

Застосовується, щоб прискорити проростання насіння рослин, які відрізняються тривалим періодом спокою або проростання, і підвищити життєздатність насіння холодостійких культур.Стратифікація насіння овочів

Насіння замочують до повного набухання в теплому приміщенні, потім рівномірно змішують з вологим промитим піском в співвідношенні 1: 3. Суміш засипають шаром 15-17 см в невеликі дерев'яні ящики або інші ємності і поміщають в холодильну камеру (холодне приміщення) з температурою 0 ... + 5 ° С. Суміш періодично перемішують, при необхідності зволожують.

Тривалість періоду стратифікації залежить від культури і триває від 30 до 120 діб. Після обробки насіння очищають від піску або висівають разом з ним. При подзимнем посіві стратифікація насіння відбувається в природних умовах в грунті.

Загартовування

Застосовується, щоб підвищити витривалість теплолюбних культур (томату, перцю, баклажана, кавуна, дині) до низьких температур і до коливань температури.

Набряклі насіння протягом декількох днів піддають дії змінних температур: позитивних (+18 ... + 20С) і негативних (-1 ...- 3С), чергуючи їх приблизно через 12 годин, або короткочасно проморожують, витримуючи постійно при температурі +2 ... + 5С від 5 до 20 днів. Потім насіння містять при кімнатній температурі до посіву.

Прогрівання насіння перед посівом

Застосовується, щоб збільшити масовість сходів і число жіночих квіток на рослинах сімейства гарбузових.

Для цього сухе насіння тримають в марлевих мішечках близько опалювальної батареї або іншого джерела тепла, можна в духовій шафі (при поступовому підвищенні температури до +50 ... + 60С). Насіння потрібно часто перемішувати і тримати при заданій температурі 2-4 години.

Замочування насіння

Робиться для більш раннього і дружного появи сходів. Виробляється в воді до повного набухання і пророщування. Для замочування мішечок з насінням занурюють в ємність з чистою водою на 3 години, потім виймають, а через 5-6 годин знову опускають на 2-3 години і так далі поки вони не проростуть. Кращий спосіб замочування насипати насіння тонким шаром безпосередньо на дно нержавіючої ємності або на тканину і періодично змочувати. Змочені насіння зверху накривають вологою тканиною.

Насіння холодостійких рослин замочують і пророщують при температурі +15 ... +20 С, теплолюбних при + 25С.

Тривалість замочування насіння:

  • рослин з родин гарбузових, капустяних і бобових 12-20 годин;
  • пасльонових, лободових і айстрових 24-40;
  • гречаних, цибулевих і селерових 50-70 годин.

Для пророщування необхідно приблизно в 2 рази більше часу, ніж для замочування. Коли наклюнется 1-3% насіння, пророщування закінчують. Великі насіння гарбуза, гороху, квасолі, кукурудзи цукрової краще пророщувати в добре промиті висушеному і просіює через густе сито піску, зволожуючи його водою до сирого стану.

Пророслі насіння треба висівати відразу і обов'язково в помірно вологий грунт..Замочування насіння овочів

Збагачення поживними (макро- і мікроелементами) і біологічно активними речовинами

Застосовують, щоб збільшити енергію проростання, поліпшити харчування і стимулювати обмін речовин у проростків. Здійснюють після прогріву і протруювання насіння, занурюючи їх у відповідний розчин. Це особливо важливо для дрібних насіння, які містять малий запас поживних речовин (капуста, томат, цибуля, морква та ін.).

Обробку насіння проводять за кілька днів до посіву. Для цього добрива, що містять макро- або мікроелементи (магній, цинк, марганець, мідь, бор, нікель, кобальт, хром, молібден і інші), розчиняють у воді з температурою +40 ... + 45С. Насіння повністю занурюють в теплий розчин і витримують протягом 24 годин (для гарбузових достатньо 12 годин). Потім насіння підсушують до сипучості і висівають. Замість витримування в розчині насіння можна обприскувати 0,1-0,3% розчином мікроелементів або обробляти спеціальною пудрою, що складається з солей мікроелементів.

Борні добрива найефективніше діють при обробці насіння буряка столового, моркви, редиски, брукви, томата, капусти білокачанної та цвітної; молібденові; при обробці капусти кольоровий, томатів, моркви, кабачка, салату; мідні цибулі ріпчастої, моркви, буряка столового.

З біологічно активних речовин (регуляторів росту) найбільш ефективними є:

  • 0,003-0,0005% розчин гетероауксину,
  • 0,002% розчин янтарної кислоти,
  • 0,01% розчин гумату натрію,
  • 0,001% розчин Івіна.
  • У цих розчинах насіння замочують в залежності від культури протягом 12-24 годин (в Гумат натрію пїЅ 24-72 години).

Після обробки насіння готові до посіву. Цю роботу можна полегшити, заздалегідь посіявши їх на папір. Такий прийом скорочує витрату насіння, дозволяє навесні в більш ранні терміни провести посів холодостійких рослин, а також уникнути необхідності проріджування надалі.

Посів насіння на папері

Сутність посіву на папері полягає в тому, що повноцінні, знезаражені, а якщо посів буде проводитися скоро, то і оброблені біологічно активними речовинами, насіння наклеюють на стрічку з легко промокає паперу. На папір наносять смужки клейстеру з пшеничного або картопляного борошна, канцелярського або казеїнового клею і розкладають на них насіння за допомогою сірника.Посів насіння на папері

Відстань між насінням в рядах залежить від виду рослин:

Щоб робота була легше, на папір заздалегідь наносять олівцеві позначки, що відповідають зазначеним відстаням. Стрічок з наклеєними насінням дають просохнути, підписують на них назви рослин, сортів, згортають в пухкий рулончик і зав'язують ниткою. Зберігають їх до посіву в сухому приміщенні.